DROŻDŻOWE RACUSZKI Z JABŁKAMI

Składniki;

1kg. mąki
5 jajek
10 dag. drożdży świeżych
4 łyżeczki cukru
1 litr mleka
4 łyżeczki masła
1 kg.jabłek
cukier puder
Dodatkowo;
olej do smażenia

Wykonanie;

Drożdże rozetrzeć z cukrem i rozprowadzić z letnim mlekiem. Odstawić w ciepłe miejsce aby podwoiły objętość. Następnie wlać je do mąki,dodać jajka ,stopione letnie masło i sól. Wyrobić pulchne ciasto i odstawić w ciepłe miejsce aby podwoiło objętość. Kiedy podrośnie dodać starte jabłka i wymieszać.
Smażyć na patelni ,nabierać ciasto łyżką namoczoną w ciepłej wodzie formując okrągłe racuszki na rumiany kolor z obu stron .Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *