GALARETKI Z WYDMUSZKI

Składniki;

12 jajek
40 dag. ugotowanej w lekko osolonej wodzie
piersi kurczaka
1,2 litra esencjonalnego wywaru warzywnego
10 łyżeczek żelatyny
4 ugotowane marchewki
20 dag. mrożonego groszku
mała puszka kukurydzy
3 łyżki kaparów
natka pietruszki

Wykonanie;

Jajka umyć, nakłuć igłą skorupkę z węższej strony, obtłuc delikatnie skorupkę z szerszego końca. Przez otwór wydmuchać zawartość jajek do miseczki, zużyć np. do ciasta. Puste wydmuszki wyparzyć ostrożnie we wrzątku, osuszyć.Ostudzone mięso pokroić na małe kawałki. Groszek blanszować 3 minuty. Marchew obrać, pokroić w kostkę. Kukurydzę osączyć. Natkę opłukać, oderwać listki. W ciepłym wywarze rozpuścić namoczoną w małej ilości wody żelatynę Wydmuszki ułożyć w wytłoczce na jajka, napełnić do 3/4 wysokości kawałkami mięsa, marchewki, groszkiem, kukurydzą, kaparami i natką. Zalać tężejącym wywarem, odstawić do lodówki do stężenia Wyjąć, obrać galaretkę ze skorupek.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *