KNEDLE SEROWE

Składniki;

75 dag. białego sera
15 dag. kaszy manny
15 dag. mąki pszennej
2 jajka
1 słoik powideł śliwkowych

Okrasa;

5 dag. masła
5 dag. cukru
5 dag. bułki tartej

Wykonanie;

Ser zmielić dodać do niego kaszę mannę, mąkę i jajka zagnieść ciasto. Stolnicę poprószyć mąką i wyłożyć ciasto, uformować z niego wałek i kroić na dwu centymetrowe kawałki. Każdy rozgnieść na dłoni na płaski placuszek i kłaść na środek po trochę powideł i dokładnie zlepić. Maczając ręce w mące utoczyć kulki.Gotować w osolonej lekko wodzie około 5 minut od wypłynięciu knedli.Masło stopić dodać bułkę tartą i chwilę zrumienić mieszając.Knedle podawać polane masłem ze zrumienioną bułką tartą i posypane cukrem do smaku.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *