KONFITURA Z DYNI LUSI

Składniki;

1i ½ kg. dyni

1kg. pomarańczy

40 dag. cukru

1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej

1 mała łyżeczka cynamonu

 

Wykonanie;

 

Dynię obrać wydrążyć i pokroić w kostkę, przełożyć do garnka i zasypać cukrem, zostawić na godzinę, aby puściła sok. Następnie prużyć ją na małym ogniu, co jakiś czas mieszając.Jak dynia zacznie się rozpadać, dodać do niej obrane i pokrojone w kostkę pomarańcze. I prużyć do momentu kiedy dynia i pomarańcze się rozgotują a woda odparuje. Następnie przyprawić gałką muszkatołowa i cynamonem. Dokładnie wymiesza i przełożyć do słoików i dobrze zakręcić. Zagotować słoiki 10-15 minut od chwili zagotowania się wody w garnku.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *