2024-03-29
Chicago 12, Melborne City, USA
Przekąski Przepisy

KROKIETY WIGILIJNE

Ciasto;

1 szklanka wody gazowanej
1 szklanka mleka
3 jajka
1 i1/2 szklanki mąki tortowej
1 łyżka oleju
1 łyżeczka soli

Wykonanie;

Składniki ciasta dokładnie ubić mikserem, pozostawić na około 15 minut, aby odpoczęło. Na patelni do naleśników smażyć cienkie
naleśniki pozostawić do przestudzenia.

Składniki;

Farsz;

1/2 kg. kapusty kiszonej
1 kg. pieczarek
25 dag.masła
1 pęczek natki pietruszki
1 marchewka
1 średnia cebula
4 duże ząbki czosnku
2 łyżki soku z cytryny
sól
pieprz
czosnek granulowany do smaku
jajka
bułka tarta do panierowania
olej do smażenia

Wykonanie;

Pieczarki umyć, drobno pokroić, skropić sokiem z cytryny, by nie ściemniały. Na patelni rozgrzać połowę masła, wsypać pieczarki smażyć zlewając wytwarzaną wodę do garnka. Pod koniec smażenia przyprawić do smaku przyprawami wsypać połowę natki
pietruszki, zdjąć z patelni. Na tłuszczu z smażenia zeszklić drobno pokrojoną cebulę oraz czosnek. Do garnka z odlaną wodą
z pieczarek włożyć kapustę, dodać startą marchew, pozostałe masło, przesmażone pieczarki i cebulę z czosnkiem, ewentualnie dolać wody, by kapusta się dusiła, a nie smażyła. Całość gotować na wolnym ogniu do miękkości kapusty, przestudzić. Z ugotowanej kapusty przez sito zlać nadmiar płynu (można z niego przygotować pyszną zupę) wycisnąć kapustę rękoma, przełożyć do miski. Dodać pokrojoną natkę pietruszki, ewentualnie doprawić do smaku przyprawami i dokładnie wymieszać. Kolejno na każdy naleśnik nakładać porcję farszu i zwijać jak gołąbki. Każdy zwinięty naleśnik maczać w roztrzepanych jajkach i panierować w bułce. Smażyć na rozgrzanym oleju z dwóch stron na złoty kolor. Osączyć z nadmiaru
tłuszczu na papierowym ręczniku.