PĄCZKI Z KONFITURĄ

Składniki;

1 kg. maki pszennej, np. Szymanowskiej luksusowej
10 dag.świeżych drożdży
15 dag.cukru
12 jajek
25 dag. masła
250 ml.mleka
1 cukier waniliowy
szczypta soli
konfitura wiśniowa
powidła śliwkowe do nadzienia
1 kg. smalcu

Wykonanie;

Mleko, 5 dag. cukru i pokruszone drożdże podgrzewamy, mieszając, aż drożdże i cukier się rozpuszczą, a mleko będzie letnie. Wsypujemy 1/2 szklanki mąki, mieszamy, odstawiamy w ciepłe miejsce. Żółtka z 10 jaj i 2 całe jajka, resztę cukru, cukier
z wanilią i sól podgrzewamy do 30-35 C. mieszając trzepaczką rózgową. Kiedy zaczyn drożdżowy podwoi objętość, w
większej misce mieszamy go z jajkami. Stopniowo wsypujemy mąkę i dodajemy stopione lekkie masło wyrabiamy gładkie ciasto, które nie klei się do rąk. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce. Wyrośnięte ciasto jeszcze raz, dwa razy krotko wyrabiamy i czekamy, by znów podrosło. Ciasto dzielimy na mniejsze porcje, toczymy z nich wałeczki, które kroimy na krążki. Każdy spłaszczamy. Na środek kładziemy łyżeczkę nadzienia, sklejamy brzegi i formujemy kulki. Układamy na stolnicy
zlepieniem do dołu, przykrywamy i ponownie odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W rondlu rozgrzewamy smalec do temperatury 180 C. Partiami smażymy pączki na złoty kolor, obracając je w trakcie smażenia tylko jeden raz.Odsączamy na ręczniku papierowym, chłodne posypujemy cukrem pudrem,lub lukrem, lub stopioną czekoladą, posypujemy skórką pomarańczową .

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *