PĄCZUSIE SEROWE ELI

Składniki:

25dag.twarogu
2 jajka
1i 1/2 szklanki mąki pszennej
2 łyżki cukru
2 łyżki śmietany 18%
1 cukier waniliowy
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżka wódki (lub octu)
szczypta soli
olej

Wykonanie

Twaróg zmielić i zmiksować z cukrami, mąką wymieszaną z solą i sodą oczyszczoną, śmietaną, jajkami oraz wódką lub octem.Ciasto jest klejące, dlatego do małej miseczki nalać trochę oleju, smarować nim dłonie, a następnie z ciasta formować małe kulki nie większe niż wielkość orzecha włoskiego i układać na tacy posmarowanej olejem, aby łatwiej się odklejały. Pączusie smażyć na głębokim rozgrzanym oleju z obu stron na rumiano. Olej nie może być zbyt gorący, gdyż pączusie będą surowe w środku. Usmażone pączusie posypać ukrem pudrem.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *