Składniki;
1 kg. mąki pszennej
12 kg. margaryny
2 żółtka
1 jajko
1 łyżka cukru
200 ml. śmietany
5 dag. drożdży
sól
Farsz;
50-60 dag. mięsa gotowanego mieszanego
1 jajko
1 większa cebula
sól
pieprz
Dodatkowo;
1 jajko do smarowania
Wykonanie;
Z podanych składników wyrobić ciasto odstawić ciasto aby odpoczęło .Rozwałkować na grubość 0,5 cm.pasek zrobić 15 cm.szerokości i długi około55 cm.Na środku pasa przez całą długość ułożyć wałek z farszu mięsnego.Z jednej strony posmarować rozmąconym jajkiem brzeg, a następnie zakleić dobrze farsz w formie rulonu,obrócić ciasto tak by sklejenie było na dole.Wałek ten z mięsem pokroić na 15 sztuk pasztecików. Paszteciki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i posmarować wierzch pasztecika rozmąconym jajkiem. Piecz w nagrzanym piekarniku 190C. około 40-45 minut aż się zarumienią .Podawać z barszczem na ciepło.