Składniki;

Ciasto;

40 dag. specjalnej mąki na pizzę, lub mąki chlebowej lub typ 650
1 łyżeczka soli
2 łyżki oliwy z oliwek
około 200 ml .dobrze ciepłej wody nie gorącej

Rozczyn:

2 dag. świeżych drożdży
40 ml. letniej wody
szczypta cukru
2 łyżki mąki

Wykonanie;

Z maki letniej wody szczypty cukru i drożdży zrób rozczyn . Wszystkie składniki wymieszaj i odstaw do wyrośnięcia.

Ciasto;

Wyrośnięty rozczyn wymieszaj z pozostałą mąką,dodaj resztę składników wymieszaj ciasto.Ciasto przełóż na stolnicę, wyrabiaj, aż będzie elastyczne.Podziel na 4 części, przykryj ściereczką, pozostaw w ciepłym miejscu, by podwoiło swoją objętość

Z mozzarellą i pomidorami

Składniki:

Z 1/4 ciasta z przepisu
na ciasto podstawowe
10 dag. mozzarelli w kulce
2 dojrzałe pomidory
1 łyżeczka oliwy z oliwek
1 łyżka startego parmezanu
sól
świeżo zmielony pieprz

Sposób wykonania:
Ciasto rozciągnij na prostokąt z nieco grubszymi brzegami. Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Mozzarellę i pomidory pokrój w grubsze plastry ułóż je na cieście. Skrop oliwą z oliwek, posyp startym parmezanem. Oprósz solą i pieprzem. Piecz około 10 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 240 C.tak aby brzegi ciasta ładnie przyrumieniły się.

Z salami I papryką

Składniki:

1/4 ciasta z przepisu na ciasto podstawowe
3 łyżki przecieru pomidorowego
1 łyżka oliwy
3 dag. salami
1papryka żółta
papryczki chilli
cebulka
1 łyżka kaparów
1 łyżka zielonych oliwek
5 dag .mozzarelli
sól
pieprz

Wykonanie:

Ciasto rozciągnij na prostokąt z nieco grubszymi brzegami. Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przecier wymieszaj z oliwą, dopraw solą i pieprzem, posmaruj nim ciasto. Na cieście układaj plasterki salami na przemian z pokrojoną w paski papryką i krążkami cebuli. Całość posyp kaparami, pokrojonymi oliwkami i startym serem. Piecz 10-15 minut w nagrzanym piekarniku o temperaturze 230 C.

Z miksem warzyw

Składniki:

1/4 ciasta z przepisu na ciasto podstawowe
50 ml. śmietanki 18%
gałka muszkatołowa
1/2 puszki kukurydzy
1 mały brokuł
suszone pomidory
5 dag .liści szpinaku
1ząbek czosnku
5 dag.mozzarelli
sól
pieprz

Wykonanie:

Ciasto rozciągnij na prostokąt z nieco grubszymi brzegami. Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Śmietankę dopraw do smaku świeżo startą gałką muszkatołową, świeżo zmielonym pieprzem i solą. Sosem posmaruj ciasto. Pizzę obłóż kukurydzą, obgotowanymi różyczkami brokułu, suszonymi pomidorami, szpinakiem i plasterkami czosnku. Posyp serem, piecz w nagrzanym piekarniku 10-15 minut w temperaturze 230 C.

Z owocami morza

1/4 ciasta z przepisu na ciasto podstawowe
50 ml. przecieru pomidorowego
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka oliwy
szczypta cukru
oregano
15 dag. mrożonej mieszanki owoców morza
5 dag startej mozzarelli
sól
pieprz

Wykonanie:

Ciasto rozciągnij na prostokąt z nieco grubszymi brzegami. Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przecier pomidorowy wymieszaj z przeciśniętym ząbkiem czosnku i oliwą, dopraw cukrem, oregano, solą i pieprzem. Sosem posmaruj ciasto.
Owoce morza obgotuj w osolonym wrzątku, odcedź, wystudź, rozłóż na cieście. Posyp serem. Piecz około 10 minut w nagrzanym piekarniku w temperaturze 240 C.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *