PRZEPIS NA PUSZYSTE CIASTO NA PIZZĘ

Składniki;

40 dag. mąki pszennej typ 650
1 łyżeczka soli
7 g .drożdży instant lub rozczyn z 3 dag drożdży świeżych
3-4 łyżki oliwy z oliwek
1/2 szklanki dobrze ciepłej wody
1/2 szklanki letniego mleka

Mąkę przesiej do miski. Dodaj łyżeczkę sól, drożdży instant (lub rozczyn z 3 dag drożdży świeżych), oliwę z oliwek, wymieszaj dodaj dobrze ciepłej wody i letniego mleka. Płyn dolewaj stopniowo do suchych składników, mieszając je i wstępnie zarabiając. Ciasto przełóż na stolnicę, wyrabiaj jeszcze 7-10 minut, aż będzie gładkie. Podziel je na 4 części, oprósz mąką, przykryj ściereczką, odstaw na godzinę w ciepłe miejsce. Wyrośnięte ciasto wałkuj na grubość 5 – 7 mm.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *