ROLADA CIOCI

Składniki:

kapusta biała 10- 12 liści, ilość zależy od wielkości liści
60 dag. mięsa mielonego
2 marchewki
2 cebule
1 jajko
1 łyżeczka słodkiej papryki
2 łyżeczki majeranku
1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
pieprz czarny
sól
liście laurowe
ziele angielskie
słoik koncentratu pomidorowego

Wykonanie;

Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć, a marchewkę zetrzeć na tartce o grubych oczkach. Do miski dodać mięso mielone, cebulę, marchewki, wbić jajko, dodać paprykę słodką, majeranek, pieprz ziołowy oraz do smaku posolić i popieprzyć. Farsz dokładnie wymieszać.Z kapusty wyciąć głąb i włożyć ją do garnka z wodą. Gotować na małym ogniu. Gdy liście w czasie gotowania lekko zmiękną ściągnąć je z kapusty czynność tą powtarzać kilkakrotnie, aż rozbierzemy całą kapustę .Na foli aluminiowej ułożyć 6 liści kapusty tak aby zachodziły na siebie . Następnie rozłożyć farsz i zwinąć roladę.Na spodzie naczynia żaroodpornego rozłożyć 4 liście kapusty, ułożyć roladę, dodać liście laurowe i ziele angielskie, pieprzyc oraz wlać 1 szklankę wody. Całość przykryć pokrywką żaroodporną lub folią aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 C. na 50 minut. W razie potrzeby dolać wody. Po tym czasie roladę zalać koncentratem i piecz jeszcze około 20 minut.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *