Składniki;
1/2 kg. młodych ziemniaków
1/2 pęczka koperku
Sos;
1-2 ząbki czosnku (do smaku, wedle uznania)
1 czubata łyżki majonezu
1 czubata łyżki jogurtu naturalnego gęstego (lub można użyć tylko majonezu
1 czubata łyżeczka musztardy
sól
pieprz
Wykonanie;
Ziemniaki ugotować w mundurkach, ostudzić, obrać z łupinek. Pokroić w kostkę. Koperek drobno posiekać.
Sos;
Majonez wymieszać z jogurtem i musztardą, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać większą część koperku, wymieszać.
Sos zrobiony dodać do ziemniaków, dokładnie wymieszać, jeżeli trzeba przyprawić jeszcze solą i pieprzem.Wyłożyć sałatkę na salaterkę i ozdobić resztą koperku. Schłodzić sałatkę w lodówce.