ŚLEDŹ W OLEJU KASI

Składniki:

6 płatów śledziowych solonych
250 ml. mleka
250 ml. wody
2 duże cebule
2 łyżki soku z cytryny
3 ziela angielskie
4 liście laurowe
szczypta cukru
szczypta soli
świeżo zmielony czarny pieprz
1/2 łyżki mieszanki ( tymianek, oregano, bazylia)
220 ml. oleju rzepakowego

Wykonanie;

Filety wymoczyć przez około 2- 3 godziny w mleku z wodą, odsączyć, osuszyć i skropić sokiem z cytryny i pokroić na około 2- 3 cm. kawałki. Cebulę pokroić w drobną kostkę, sparzyć wrzątkiem i wystudzić. Do cebuli dodać sporą szczyptę soli i cukru. Do oleju dodać pieprz i roztarte w dłoniach zioła. W słoiku układać partiami śledzie i cebulkę, przekładając zielem i liściem laurowym. Każdą warstwę polać olejem. Słoik zakręcić i wstawić do lodówki na minimum 24 godziny, a najlepiej na 2 dni.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *