Składniki;
3 szklanki mąki tortowej
25 dag. margaryny
3 jajka
4 łyżki śmietany 18%
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy
aromat migdałowy
1 szklanka cukru kryształu
40 dag mirabelek
2 łyżki cukru pudru
Wykonanie;
Margarynę ucieraj, dodając cukier waniliowy i kryształ, a następnie po jednym jajku. Ucierając, dodawaj na przemian po odrobinie przesianej mąki i po 1 łyżce śmietany oraz proszek do pieczenia i aromat migdałowy.Dokładnie utrzyj na gładkie ciasto. Ciastem napełnij wyłożoną papierem do pieczenia blachę (36 na 24 cm). Mirabelki umyj, usuń pestki, pokrój, ułóż na cieście. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180C,. piecz około 45 minut. Ostudź, posyp cukrem pudrem.