WIELKANOCNY KULEBIAK

Składniki;

Ciasto:

3 szklanki mąki pszennej
125 g. masła
1/2 szklanki mleka
50 g. drożdży
1 łyżeczka cukru
1 jajko
pieprz
sól

Farsz:

2 cebule
1 jajko
200 g. grzybów (mogą być suszone)
200 g. niezbyt kwaśnej kapusty kiszonej
sól
pieprz
majeranek

Wykonanie;

Ciasto:

Do mleka dodać cukier i rozpuścić w nim drożdże. Mleko z drożdżami połączyć z mąką, dodać żółtko i roztopione masło oraz szczyptę soli i pieprzu. Ciasto dokładnie wyrobić i odstawić na pół godziny do wyrośnięcia. W czasie, gdy ciasto wyrasta przygotować farsz.

Farsz:

Posiekaną cebulkę podsmażyć chwilę, następnie dodać do niej pokrojone drobno grzyby oraz posiekaną kapustę kiszoną (wymoczoną wcześniej, jeśli była zbyt kwaśna). Dodać przyprawy. Dusić przez około 15 minut często mieszając. Następnie farsz nieco ostudzić, dodać do niego jajko i dokładnie wymieszać. Wyrośnięte ciasto rozwałkować, wysmarować rozmieszanym białkiem. Na środku ułożyć farsz, ciasto zwinąć w rulon, zasklepiając oba końce. Włożyć do wysmarowanej masłem formy keksowej i piec około 50 minut w temperaturze 180 C. Kulebiak pokroić przed podaniem w plastry. Podawać na ciepło z białym barszczem lub żurem.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *