Składniki:

3 szklanki mąki

1 szklanki cukru

25 dag miodu

4 jajka

3 czubate łyżeczki kawy mielonej

1 łyżka masła

2 łyżeczki przyprawy do pienika

1 łyżeczka sody oczyszczonej

Wykonanie:

Kawę zalać szklanką wrzątku. Miód rozgrzać, zalać kawą, zagotować, ostudzić. Mąkę wymieszać z sodą i przyprawą do piernika. Żółtka utrzeć z cukrem. Dodać masło. Nie przestając ucierać dodawać na przemian mąkę oraz kawę z miodem. Z białek ubić sztywną pianę. Delikatnie połączyć z resztą składników. Formę 26×13 cm wyłożyć papierem. Wlać ciasto. Piec około godziny w temp. 180  C. po upieczeniu i ostygnięciu polać polewą  czekoladową

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *