Składniki:
1/2 małej główki świeżej kapusty białej
1 pęczek włoszczyzny
4 średnie ziemniaki
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
2 ugotowane białe kiełbaski
4 łyżki oleju
5 ziarenek ziela angielskiego
2-3 listki laurowe
kminek
sól
pieprz
koperek
Wykonanie:
Kapustę pokroić na kawałeczki, cebulę i czosnek posiekać, ziemniaki pokroić w kostkę, a włoszczyznę na kawałeczki. W garnku rozgrzać olej, zeszklić cebulę i czosnek, dodać pozostałe jarzyny, zalać je 2 litrami wody. Wrzuć ziarenka ziela angielskiego, oraz listki laurowe. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i kminkiem. Zagotować, zmniejszyć płomień i gotować pod przykryciem 20 min. , aż wszystkie warzywa będą miękkie. Kiełbaski pociąć w skośne plasterki. Dodać do zupy 5 min przed końcem gotowania. Koperek grubo posiekać. gotowy kapuśniaczek rozlać do talerzy. Każdą porcję posypać koperkiem.