Składniki:
1 kg obranych, ugotowanych ziemniaków
1 jajo
250 – 300 g mąki pszennej
sól
1 łyżka oleju
Wykonanie:
Ugotowane ziemniaki wystudzić, zmielić w maszynce lub przepuścić przez praskę do ziemniaków. Schłodzić. Gdy są już zupełnie zimne, wyłożyć ja na poprószoną mąką stolnicę, wbić jajo dodać mąkę i nieco soli, wyrobić szybko gładkie ciasto. Podzielić je na 8 kawałków, każdy oprószyć mąką i uformować z nich rękoma cienki wałek, który pokroić ukośnie na niewielkie części. Przygotowane kopytka wrzucać partiami do osolonego wrzątku z dodatkiem oleju i gotować 2 – 3 minuty od
momentu ich wypłynięcia na powierzchnię. Wyjąć je delikatnie łyżką cedzakową, umieścić na sicie, przelać zimną wodą.