Składniki:
1 kostka margaryny
1 szklanki cukru
5 jajek
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka kisielu cytrynowego bez cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wykonanie:
Margarynę utrzeć z cukrem, dodawać po jednym żółtku i ucierać do białości. W osobnym naczyniu wymieszać mąkę, proszek do pieczenie i kisiel. Dodać do utartej masy i wymieszać. Białka ubić na sztywno dodać do masy i delikatnie wymieszać łyżką drewnianą. Ciasto wylać do formy wysmarowanej margaryną i wysypanej mąką pszenną. Piec około 50 minut w 180 C. do suchego patyczka. Po upieczeniu babkę wystudzić i zimną polukrować. Forma o średnicy 22 cm.
Wykonanie:
Lukier:
Wycisnąć sok z 1/2 cytryny, ucierając dodawać porcjami cukier puder do momentu, aż lukier nie będzie za bardzo lejący ale da się rozsmarować na babce.