Składniki:

1 kostka margaryny

1 szklanki cukru

5 jajek

1 szklanka mąki pszennej

1 szklanka kisielu cytrynowego bez cukru

1 łyżeczka proszku do pieczenia

Wykonanie:

Margarynę utrzeć z cukrem, dodawać po jednym żółtku i ucierać do białości. W osobnym naczyniu wymieszać mąkę, proszek do pieczenie i kisiel. Dodać do utartej masy i wymieszać. Białka ubić na sztywno dodać do masy i delikatnie wymieszać łyżką drewnianą. Ciasto wylać do formy wysmarowanej margaryną i wysypanej mąką pszenną. Piec około 50 minut w 180  C. do suchego patyczka. Po upieczeniu babkę wystudzić i zimną polukrować. Forma o średnicy 22  cm.

Wykonanie:

Lukier:

Wycisnąć sok z 1/2 cytryny, ucierając dodawać porcjami cukier puder do momentu, aż lukier nie będzie za bardzo lejący ale da się rozsmarować na babce.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *