Składniki:
25 dag. łopatki wieprzowej
25 dag wędzonych żeberek
25 dag surowego wędzonego boczku
wędlina ze święconki
2 litry serwatki
korzeń chrzanu
por
seler
marchewka
pietruszka
2 liście laurowe
5 ziarenek ziela angielskiego
2 gałązki lubczyku
sól
pieprz
tarty chrzan do smaku
szczypiorek
Dodatki:
jajka na twardo
chleb
Wykonanie:
W niewielkiej ilości wody ugotuj mięso z łopatki, żeberka i boczek pokrojony w kostkę. Następnie dodaj pokrojone w kostkę wędliny i zalej serwatką. Zagotuj i odstaw. Dodaj jarzyny starte na grubej tarce, posiekany kawałek pora i kawałek chrzanu w całości. Przypraw solą, pieprzem, zielemangielskim i liściem laurowym Gotuj przez 20 minut. Dodaj lubczyk. Do zagotowanej zupy dodaj dużo startego, sparzonego chrzanu(wg smaku). Nie gotuj. Gorącą zupę podaj z jajkiem na twardo, posyp szczypiorkiem