Składniki:
80 dag filetów z sandacza lub szczupaka
2 marchewki
2 pory,
mały seler
1/2 pęczka natki pietruszki
2 łyżki Vegety
oliwa z oliwek
Wykonanie:
Filety (bez skóry) podzielić na 8 części. Warzywa oczyścić, umyć i zetrzeć na grubej tarce, por pokroić na plasterki, wrzucić do miski i wymieszać z Vegetą. Przygotować 8 sporych kawałów folii aluminiowej do zawinięcia ryby i warzyw.
Każdy cienko posmarować oliwą, nałożyć łyżkę warzyw, kawałek ryby, znowu łyżkę warzyw i szczelnie zawinąć. Piec 30 minut w temp. 200 C. Rybę podaje się w folii, lekko odwiniętą i posypaną posiekaną natką pietruszki. Do tej potrawy bardzo pasuje ryż i surówka z białej kapusty lub mizeria.