Składniki:

 

1 kg szerokiego schabu

10 dag migdałów

15 dag suszonych śliwek

10 dag suszonych moreli

sok z pomarańczy

5 dag masła,

1łyżka miodu

1 ząbek czosnku

3 jaja

mąka

tarta bułka

sól

 

Wykonanie:

 

Umyte mięso pokroić na grube plastry. Każdy kawałek przekroić tak, aby powstała kieszonka, lekko posolić. Przygotować farsz. Morele i śliwki namoczyć w gorącej wodzie, a gdy zmiękną, posiekać. Migdały sparzyć, obrać ze skórki i także posiekać. W rondelku podgrzać masło, wsypać migdały i owoce, lekko obsmażyć, dodać roztarty czosnek, sok z pomarańczy, miód i dusić pod przykryciem 15 min. Każdy kawałek mięsa wypełnić farszem, spiąć wykałaczką lub igłą do zrazów, obtoczyć w mące, jajku, bułce i usmażyć. Podawać z ziemniakami piure i sałatą lub surówką z kapusty pekińskiej.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *