Składniki:
1 kg szerokiego schabu
10 dag migdałów
15 dag suszonych śliwek
10 dag suszonych moreli
sok z pomarańczy
5 dag masła,
1łyżka miodu
1 ząbek czosnku
3 jaja
mąka
tarta bułka
sól
Wykonanie:
Umyte mięso pokroić na grube plastry. Każdy kawałek przekroić tak, aby powstała kieszonka, lekko posolić. Przygotować farsz. Morele i śliwki namoczyć w gorącej wodzie, a gdy zmiękną, posiekać. Migdały sparzyć, obrać ze skórki i także posiekać. W rondelku podgrzać masło, wsypać migdały i owoce, lekko obsmażyć, dodać roztarty czosnek, sok z pomarańczy, miód i dusić pod przykryciem 15 min. Każdy kawałek mięsa wypełnić farszem, spiąć wykałaczką lub igłą do zrazów, obtoczyć w mące, jajku, bułce i usmażyć. Podawać z ziemniakami piure i sałatą lub surówką z kapusty pekińskiej.