Składniki:
50 dag ziemniaków ugotowanych w mundurkach
50 dag szpinaku,
2 jaja
25 dag chudego białego sera
4 łyżki kaszy manny
10 dag masła
1 łyżka startego parmezanu,
1/4 łyżeczki startej gałki muszkatołowej,
1/2 łyżeczki pieprzu
sól
Wykonanie:
Umyty i osączony szpinak wrzucić na kilka minut do wrzątku, osączyć na sicie, drobno posiekać, połączyć z przepuszczonymi przez maszynkę lub praskę ziemniakami, dodać 5 dag masła, kaszę mannę, zmielony biały ser, jaja, sól,
pieprz i gałkę. Wymieszać składniki drewnianą łyżką na jednolitą, lśniącą masę, przykryć i wstawić na godzinę do lodówki. Łyżeczką nabierać małe porcje ciasta, kłaść je na osolony wrzątek, zagotować i od razu wyjmować łyżką cedzakową.
Ułożone w żaroodpornym półmisku polać stopionym masłem, posypać parmezanem i wstawić na kilka minut do nagrzanego piekarnika