ŚLEDZIOWY PRZYSMAK

Składniki:

 

25 dag filetów śledziowych (najlepiej Matyjasów),

1spory świeży ogórek

1 mała cebula

2 jaja ugotowane na twardo

4-5 surowych pieczarek

1łyżeczka soku z cytryny

15 dag .żółtego sera

3-4 łyżki majonezu

zielona pietruszka,

pieprz

 

Wykonanie:

 

 

Śledzie krótko moczyć, odsączyć, pokroić w nieduże kawałki. Ogórek obrać, pokroić w drobne słupki. Jaja, ser i cebulę pokroić kostkę, a pieczarki w plasterki (bardzo świeże skropić sokiem z cytryny, starsze lekko obgotować). Pokrojone składniki potrawy przełożyć do salaterki, wymieszać z majonezem i pieprzem. Amatorzy ostrych przypraw mogą dodać paprykę w proszku lub chili. Przed podaniem schłodzić i posypać natką pietruszki.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *