Składniki:
5 dorodnych pomidorów
6 dag masła
5 łyżek tartej bułki,
2 ząbki czosnku
1 pęczek natki pietruszki
sól,
pieprz
2 łyżki oleju
5 wątróbek drobiowych
1 łyżka mąki
1 mała cebula
Wykonanie:
Pomidory podzielić na połowy, łyżeczką wybrać miąższ, ułożyć je ciasno w wysmarowanym masłem naczyniu. Zmiażdżone ząbki czosnku wymieszać z tartą bułką, masłem, solą i pieprzem oraz połową drobno pokrojonej natki pietruszki.
Połówki pomidorów osolić, oprószyć pieprzem i napełnić przygotowaną masą, położyć na wierzchu każdego pomidora mały kawałeczek masła. Piec 20 minut w nagrzanym piekarniku. W tym czasie przekroić na połowy wątróbki i otoczyć w mące. Drobno pokrojoną cebulę podsmażyć na małej patelni. Wątróbki smażyć tak, aby tylko utraciły krwisty kolor. Wyjąć z piekarnika pomidory, na każdym ułożyć połówkę wątróbki ,oprószyć solą i pieprzem, ozdobić cebulą i natką. Podawać
jako gorącą przystawkę z pieczywem lub ziemniakami.