NADZIEWANE POMIDORY MIĘSEM

Składniki:

 

 

10 średnich pomidorów

3 dag masła

sól

pieprz

25 dag gotowanego lub pieczonego mięsa

3 dag czerstwej bułki

2-3 łyżki mleka

2 łyżki natki pietruszki

1 jajo,

4 dag masła

 tarta bułka.

 

Wykonanie:

 

Mięso zemleć w maszynce razem z namoczoną w mleku  odciśniętą bułką. Żółtko jaja utrzeć z 2 dag masła, włożyć mięso wsypać natkę pietruszki, sól pieprz, wymieszać. Jeśli masa jest  zbyt sucha wlać łyżkę mleka. Na końcu dodać do nadzienia pianę ubitą z białka. Skroić wierzchy pomidorów, łyżeczką wydrążyć miąższ, wewnątrz je osolić, oprószyć pieprzem. Napełnić pomidory nadzieniem, posypać tartą bułką i na każdym położyć mały kawałeczek masła. Ułożyć pomidory w naczyniu wysmarowanym masłem, piec w nagrzanym piekarniku, podawać z pieczywem lub ziemniakami.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *