Składniki:

 

1średni kalafior

2 cebule

1 czerwona papryka

1 łyżka gruboziarnistej soli

1 i 1/4 szklanki 4-% octu,

1/2szklanki cukru

1/2 łyżeczki przyprawy chili

2 goździki

1listek laurowy,

1łyżka przyprawy curry

1 łyżka ostrej musztardy

 

Wykonanie:

 

 

Kalafior rozdzielić na różyczki, cebulę i paprykę pokrajać na cienkie plasterki. Włożyć warzywa do szklanego naczynia, posolić, wymieszać, przykryć, wstawić na 12 godzin do lodówki. Następnie jarzyny przepłukać zimną wodą, odcedzić. Do

rondla wlać1 szklankę octu, wymieszać z cukrem. Dodać chili, goździki i listek,

postawić garnek na ogniu, powoli zagotować, włożyć warzywa i odkryte

gotować 20 minut na małym ogniu.  Oddzielnie wymieszać 1/4 szklanki

octu z pozostałymi składnikami, wlać do sałatki, wymieszać, pogotować jeszcze

trochę na wolnym ogniu. Gorącą sałatkę przekładać do gorących, pół litrowych

słoików, napełniać je zalewą, zamykać po wystudzeniu.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *