Składniki:
1średni kalafior
2 cebule
1 czerwona papryka
1 łyżka gruboziarnistej soli
1 i 1/4 szklanki 4-% octu,
1/2szklanki cukru
1/2 łyżeczki przyprawy chili
2 goździki
1listek laurowy,
1łyżka przyprawy curry
1 łyżka ostrej musztardy
Wykonanie:
Kalafior rozdzielić na różyczki, cebulę i paprykę pokrajać na cienkie plasterki. Włożyć warzywa do szklanego naczynia, posolić, wymieszać, przykryć, wstawić na 12 godzin do lodówki. Następnie jarzyny przepłukać zimną wodą, odcedzić. Do
rondla wlać1 szklankę octu, wymieszać z cukrem. Dodać chili, goździki i listek,
postawić garnek na ogniu, powoli zagotować, włożyć warzywa i odkryte
gotować 20 minut na małym ogniu. Oddzielnie wymieszać 1/4 szklanki
octu z pozostałymi składnikami, wlać do sałatki, wymieszać, pogotować jeszcze
trochę na wolnym ogniu. Gorącą sałatkę przekładać do gorących, pół litrowych
słoików, napełniać je zalewą, zamykać po wystudzeniu.