Składniki:

 

200 ml. śmietanki

100 ml. majonezu

2 łyżki soku z  cytryny

1-2 ząbki roztartego czosnku

3-4 krople sosu tabasco

60 ml. sosu chili

20 ml. wytrawnej wiśniówki

sól

pieprz

 

Wykonanie:

 

Wszystkie składniki sosu zmiksować w wysokim naczyniu. Pierwsze trzy minuty

wolniej, a potem jeszcze minutę na zwiększonych obrotach. Gotowy sos

schłodzić. Można go przechowywać 7 dni w szczelnie zamkniętym pojemniku

w lodowce. Sosu tego używa się do sałatek, w skład których wchodzą wędliny i sery. Oblewa się nim też tzw. sałatkę parys-ką,  którą robi się z pomidora, ogórka, cebuli i zielonej sałaty.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *