Składniki:
6 śledzi bez głów
4 cebule
1 mały słoiczek marynowanych grzybów
oliwa
musztarda
chrzan
majonez
ocet winny
pieprz
Wykonanie:
Wymoczone śledzie oczyścić ze skóry, grzbietów i ości, potrzymać trochę w mleku, dobrze odsączyć. Cebulę drobno posiekać. Z grzybków zdjąć kapelusze, trzonki drobniutko pokrajać. Filety ułożyć na półmisku, oprószyć pieprzem, ostrożnie spryskać octem. Smarować cienko musztardą, chrzanem, majonezem, posypać siekanymi grzybkami i cebulką, zalać oliwą. Układać warstwami, na wierzchu kładąc warstwę cebuli, polać obficie oliwą, udekorować kapeluszami marynowanych grzybów. Wstawić do lodówki na 2 godziny. Podawać z ziemniakami pokrojonymi w ćwiartki, upieczonymi z dodatkiem aromatycznych ziół.