Składniki:

 

Przygotować wywar z włoszczyzny (podobnie jak na zupę rybną), połączyć z wywarem ugotowanym z uprzednio namoczonych 5 dag. grzybów (grzyby gotować związane w kawałku gazy, aby łatwo było je oddzielić od warzyw), dodać sól i trochę pieprzu. Wywar odcedzić, dodać posiekane w paski grzyby i podprawić rumianą zasmażką (z łyżki mąki i łyżki masła). W zupie ugotować kluseczki lane lub półfrancuskie. Grzybki można posiekać drobniej i zamiast do zupy, dodać do ciasta na kluski (podczas dosypywania mąki). Jeśli zamiast zasmażką zupę grzybową podprawimy śmietaną roztrzepaną z łyżką mąki, trzeba do niej w osobnym garnku ugotować łazanki lub makaron połamany na mniejsze kawałki.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *