Składniki:

 

Ciasto:

 

4 jajka

1 szklanka cukru

4 łyżki oliwy,

1szklanka mąki

1 łyżeczka proszku do pieczenia.

 

Masa:

 

 1i 1/2 szklanki maku

 3 jajka

2 łyżki mąki ziemniaczanej

3/4 szklanki cukru

25 dag. margaryny,

zapach migdałowy

 

Wykonanie:

 

Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, dodać żółtka, mąkę, oliwę, proszek do pieczenia i dokładnie wymieszać. Wlać do tortownicy i piec około 30 minut. Mak zalać wrzącą wodą. Po 20 minutach zagotować i odstawić do wystygnięcia. Następnie odlać, dwa razy zemleć w maszynce i połączyć z jajkami, mąką oraz zapachem. Zagotować margarynę i, nie zdejmując z ognia, stopniowo dodawać mak. Gęstniejącą gorącą masą przełożyć przekrojone ciasto (najlepiej, jeśli jest upieczone poprzedniego dnia). Wierzch ciasta można polać polewą kakaową i udekorować bakaliami.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *