Składniki:
Ciasto:
4 jajka
1 szklanka cukru
4 łyżki oliwy,
1szklanka mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Masa:
1i 1/2 szklanki maku
3 jajka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
3/4 szklanki cukru
25 dag. margaryny,
zapach migdałowy
Wykonanie:
Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, dodać żółtka, mąkę, oliwę, proszek do pieczenia i dokładnie wymieszać. Wlać do tortownicy i piec około 30 minut. Mak zalać wrzącą wodą. Po 20 minutach zagotować i odstawić do wystygnięcia. Następnie odlać, dwa razy zemleć w maszynce i połączyć z jajkami, mąką oraz zapachem. Zagotować margarynę i, nie zdejmując z ognia, stopniowo dodawać mak. Gęstniejącą gorącą masą przełożyć przekrojone ciasto (najlepiej, jeśli jest upieczone poprzedniego dnia). Wierzch ciasta można polać polewą kakaową i udekorować bakaliami.