Składniki:
Ciasto:
30 dag mąki
20 dag masła lub margaryny
1/2 szklanki cukru pudru
3 żółtka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wykonanie:
Tłuszcz posiekać z mąką i cukrem, dodać żółtka i zagnieść ciasto. Podzielić je na dwie części i upiec dwa placki.
Masa I:
75 dag. jabłek
60 dag. cukru kryształu
2 łyżeczki kwasku lub soku cytrynowego
Wykonanie:
Jabłka obrać i zetrzeć na grubej tarce, włożyć do rondla i dusić w piekarniku. Gdy się trochę podduszą – dodać kwasek lub sok cytrynowy, a kiedy będą miękkie – dodać cukier kryształ i dusić, aż się rozpuści. Ciepłą masę rozsmarować na jednym placku, a drugim przykryć.
Masa II:
25 dag orzechów
1 szklanka gorącego mleka
25 dag masła
20 dag cukru pudru
Wykonanie:
Orzechy zemleć i sparzyć mlekiem. Zostawić do ostygnięcia. Utrzeć masło najpierw z cukrem pudrem, a następnie z orzechami. Masą posmarować placek i wstawić do lodówki.
Składniki:
Polewa:
7 łyżeczek wody
7 czubatych łyżeczek cukru kryształu
1/4 kostki masła
2 łyżki kakao
Wykonanie:
Cukier i wodę chwilę gotować, następnie dodać masło, kakao i zagotować. Polewą oblać wystudzony placek, udekorować orzechami. Przechowywać w zimnym miejscu.