Składniki:
80 dag mąki
50 dag. sztucznego miodu
50 dag cukru
1szklanka mleka
4 jajka
5 dag masła
3 torebki przypraw korzennych do pierników
10 dag. posiekanej skórki pomarańczowej
10 dag. orzechów
1 płaska łyżeczka sody
szczypta soli
Wykonanie:
Mleko wlać do garnka ,wsypać cukier włożyć miód i podgrzać ,gdy cukier i miód się rozpuszczą zdjąć z ognia dać masło, przyprawy korzenne i sól. Po ostudzeniu przelać wszystko do miski, wbić jajka, ubić trzepaczką, następnie wsypać mąkę z sodą i dalej ubijać. Na koniec dodać bakalie, wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić na dwa dni do fermentacji. Następnie wyłożyć ciasto do dwóch wąskich (dość długich) form wysmarowanych masłem i wysypanych tartą bułką. Piec około godziny. Piernik zachowuje świeżość co najmniej miesiąc, można go więc upiec już na początku grudnia.