PIRAMIDA BEZOWO-MAKOWA

Składniki:

1 szklanka maku

1 szklanka cukru

5 dag. łuskanych orzechów

5 dag. migdałów

5 dag. rodzynków

5 dag. smażonej skórki pomarańczowej,

1 łyżka żelatyny

1i 1/2 szklanki śmietanki

konfitury z wiśni

10 dag. małych bezików

Wykonanie:

Mak oczyścić, zalać wrzątkiem i odstawić na noc. Następnie dokładnie odsączyć, osuszyć i dwukrotnie zemleć w maszynce. Cukier zalać wrzątkiem i gotować (na średnim ogniu) tak długo, by kropla spuszczona z łyżki ciągnęła za sobą cieniutką niteczkę. Do syropu wsypać mak i bakalie, wymieszać. Na talerzu układać w piramidę warstwy ciasteczek beżowych na przemian z warstwami maku. aż do wyczerpania składników. Ubić śmietanę, dodając pod koniec rozmiękczoną i rozpuszczoną w małej ilości wody żelatynę. Ozdobie piramidę kremem. Można też na wierzchu ułożyć owoce, Np. wiśnie z konfitury. Oziębić w lodówce.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *