Składniki:
1 szklanka maku
1 szklanka cukru
5 dag. łuskanych orzechów
5 dag. migdałów
5 dag. rodzynków
5 dag. smażonej skórki pomarańczowej,
1 łyżka żelatyny
1i 1/2 szklanki śmietanki
konfitury z wiśni
10 dag. małych bezików
Wykonanie:
Mak oczyścić, zalać wrzątkiem i odstawić na noc. Następnie dokładnie odsączyć, osuszyć i dwukrotnie zemleć w maszynce. Cukier zalać wrzątkiem i gotować (na średnim ogniu) tak długo, by kropla spuszczona z łyżki ciągnęła za sobą cieniutką niteczkę. Do syropu wsypać mak i bakalie, wymieszać. Na talerzu układać w piramidę warstwy ciasteczek beżowych na przemian z warstwami maku. aż do wyczerpania składników. Ubić śmietanę, dodając pod koniec rozmiękczoną i rozpuszczoną w małej ilości wody żelatynę. Ozdobie piramidę kremem. Można też na wierzchu ułożyć owoce, Np. wiśnie z konfitury. Oziębić w lodówce.