Składniki:
Ciasto:
50 dag .mąki
5 dag. drożdży
1 szklanka mleka
2 żółtka
2 jajka
12 dag. cukru
10 dag. masła roślinnego
skórka otarta z cytryny
sól
Masa makowa:
30 dag. maku
20 dag. cukru
2 białka
5 dag. masła roślinnego
aromat migdałowy
smażona skórka pomarańczowa
Wykonanie:
Przygotować rozczyn z drożdży: rozetrzeć je w naczyniu z łyżką cukru, rozprowadzić ciepłym mlekiem, dodać 2 łyżki mąki, wymieszać i postawić w ciepłym miejscu. Gdy rozczyn podrośnie, wlać go do przesianej mąki, dodać pozostałe składniki i wyrabiać ciasto tak długo, aż będzie gładkie i lśniące (powinno odstawać od rąk). Mak zalać wrzątkiem i trzymać na małym ogniu 30 minut, odcedzić, przekręcić 2 razy przez maszynkę, dodać pozostałe składniki (ubite białka na końcu), lekko wymieszać. Ciasto rozwałkować, rozłożyć na nim ciepłą masę makową, zwinąć w rulon, ułożyć na blasze i zostawić do wyrośnięcia. Przed włożeniem do pieca posmarować rozmąconym żółtkiem