Składniki:
1 kg. gruszek
1 kg. jabłek
2 kg. arbuza
25 dag. łuskanych orzechów laskowych
25 dag. suszonych fig
25 dag. suszonych moreli
3 cytryny
2 kg. cukru
Wykonanie:
Owoce obrać ze skórki, wyjąć gniazda nasienne i pestki (gruszki i jabłka kłaść do zakwaszonej wody, żeby nie ściemniały),pokroić na małe kawałki, zasypać cukrem na noc (figi i morele namoczyć w letniej wodzie). Owoce macerowane w syropie wlać do garnka z grubym dnem i smażyć na wolnym ogniu 30-60 minut, aż do zgęstnienia. Na dnie słoików ułożyć odsączone figi i morele. Do gorącej konfitury wrzucić posiekane orzechy, zagotować, napełniać delikatnie słoiki. Sparzone cytryny pokrajać na cieniutkie plasterki, układać je na powierzchni konfitury, zanurzając lekko w syropie. Słoiki mocno dokręcić, wstawić?pod kołderkę? do wystygnięcia.