JABŁKA W SZFLAFROKACH

Składniki:

25 dag margaryny

4 żółtka

20 dag. cukru pudru

50 dag mąki

1 łyżka octu

1 łyżka śmietany

1 cukier waniliowy

1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

 kilka winnych jabłek

Wykonanie:

Margarynę ucierać z cukrem, dodając po jednym żółtku. Mąkę przesiać na stolnicę, dodać utartą margarynę, wszystkie dodatki i zarobić niezbyt gęste ciasto. Rozwałkować na grubość 1/2 cm, kroić w kwadraty. Jabłka obrać, wydrążyć środki, napełnić dżemem, najlepiej z róży, i oblepić ciastem. Piec w dobrze nagrzanym piekarniku. Po upieczeniu można  ciasto posypać cukrem pudrem, albo oblać polewą czekoladową  i obsypać wiórkami kokosowymi lub udekorować

ubitą na sztywno śmietaną z cukrem waniliowym i posypać kakao w granulkach.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *