Składniki:
50 dag. wołowiny
10 dag. kiełbasy
50 dag.kapusty
2 pomidory
3 cebule,
1mała puszka czerwonej fasoli,
15 dag .łuskanych orzeszków ziemnych,
3 ząbki czosnku
natka pietruszki,
ocet winny
olej
sól
Wykonanie:
Mięso opłukać, pokroić w niewielką kostkę i włożyć do garnka natartego wewnątrz rozgniecionym czosnkiem, wymieszanym z solą i octem. Dodać pokrojoną cebulę i pomidor, wlać trochę oleju i dusić, aż mięso będzie miękkie.
Przygotować sos.
Orzeszki ziemne zemleć w maszynce, rozprowadzić wodą i przelać do garnka. Do sosu włożyć oczyszczoną i drobno poszatkowaną kapustę, ugotować ją do miękkości. Fasolę wraz z zalewą przełożyć do osobnego garnka, dodać pokrojone: cebule, pomidor, kiełbasę, wlać 2 łyżki oleju, doprawić solą i gotować15 minut. Wyłożyć mięso na półmisek, polać sosem. Fasolę podać w
osobnym naczyniu. Do muamby podaje się kaszę kukurydzianą.