Składniki:

50 dag. wołowiny

10 dag. kiełbasy

50 dag.kapusty

2 pomidory

3 cebule,

1mała puszka czerwonej fasoli,

15 dag .łuskanych orzeszków ziemnych,

3 ząbki czosnku

natka pietruszki,

ocet winny

olej

sól

Wykonanie:

Mięso opłukać, pokroić w niewielką kostkę i włożyć do garnka natartego wewnątrz rozgniecionym czosnkiem, wymieszanym z solą i octem. Dodać pokrojoną cebulę i pomidor, wlać trochę  oleju i dusić, aż mięso będzie miękkie.

Przygotować sos.

Orzeszki ziemne zemleć w maszynce, rozprowadzić wodą i przelać do garnka. Do sosu włożyć oczyszczoną i drobno poszatkowaną kapustę, ugotować ją do miękkości. Fasolę wraz z zalewą przełożyć do osobnego garnka, dodać pokrojone: cebule, pomidor, kiełbasę, wlać 2 łyżki oleju, doprawić solą i gotować15 minut. Wyłożyć mięso na półmisek, polać sosem. Fasolę podać w

osobnym naczyniu. Do muamby podaje się kaszę kukurydzianą.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *