Składniki:

1 kg ugotowanych ziemniaków

3 surowe żółtka

1i 1/2 łyżki masła

szczypta gałki muszkatołowej

sól

Ciasto:

 1/2 szklanki mąki

3 łyżki masła

2 jajka

1/2 łyżeczki soli

tłuszcz

Wykonanie:

Zagotować szklankę wody z masłem, zmniejszyć płomień i stopniowo dosypywać przesianą mąkę i sól, stale mieszając. Gdy ciasto będzie już odchodziło od ścianek naczynia, zdjąć z ognia i utrzeć na gładką masę, dodając po jednym jajku. Ugotowane ziemniaki przepuścić przez maszynkę, utrzeć z masłem, żółtkami, solą i gałką, połączyć z ciastem, dokładnie  wymieszać, schłodzić w lodówce. Następnie uformować małe kulki, usmażyć w głębokim tłuszczu na złoty kolor. Dofinki są znakomitym dodatkiem do pieczonego drobiu i mięs. Można je też przyrządzić bez dodatku ciasta. Kulki, uformowane z lekko schłodzonego piure, upanierować w mące lub bułce i usmażyć w głębokim tłuszczu.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *