Składniki:
1 kg ugotowanych ziemniaków
3 surowe żółtka
1i 1/2 łyżki masła
szczypta gałki muszkatołowej
sól
Ciasto:
1/2 szklanki mąki
3 łyżki masła
2 jajka
1/2 łyżeczki soli
tłuszcz
Wykonanie:
Zagotować szklankę wody z masłem, zmniejszyć płomień i stopniowo dosypywać przesianą mąkę i sól, stale mieszając. Gdy ciasto będzie już odchodziło od ścianek naczynia, zdjąć z ognia i utrzeć na gładką masę, dodając po jednym jajku. Ugotowane ziemniaki przepuścić przez maszynkę, utrzeć z masłem, żółtkami, solą i gałką, połączyć z ciastem, dokładnie wymieszać, schłodzić w lodówce. Następnie uformować małe kulki, usmażyć w głębokim tłuszczu na złoty kolor. Dofinki są znakomitym dodatkiem do pieczonego drobiu i mięs. Można je też przyrządzić bez dodatku ciasta. Kulki, uformowane z lekko schłodzonego piure, upanierować w mące lub bułce i usmażyć w głębokim tłuszczu.