DESER Z POMARAŃCZY

Składniki:

1 duża pomarańcza

5 jajek

1 łyżeczka mąki

1/2 szklanki cukru

Wykonanie:

Pomarańczę dokładnie umyć w gorącej wodzie i ugotować w skórce, następnie   zetrzeć na tarce nie obierając. Żółtka z cukrem utrzeć na kogel mogel i wymieszać z pomarańczą. Ubić białka na sztywną pianę, dodać mąkę i ostrożnie połączyć z jajami i  pomarańczą. Masę włożyć do żaroodpornego naczynia, wysmarowanego tłuszczem i posypanego tartą bułką. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 20 minut. Deser ozdobić bitą  śmietaną i cząstkami pomarańczy. Podawać na zimno lub na gorąco.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *