ZRAZY WOŁOWE Z KAPUSTĄ

 

Składniki:

 

70 dag wołowiny bez kości (zrazowej

3 średnie cebule,

4 łyżki mąki

10 dag. smalcu

25 dag .kapusty kwaszonej,

2 jabłka

15 dag. surowego boczku

5 dag .suszonych śliwek bez pestek

0,2 1itra wywaru z gotowanego boczku

sól

cukier

pieprz

 

Wykonanie:

Mięso podzielić na porcje, rozbić, oprószyć mąką, solą, pieprzem i obrumienić razem z pokrojoną cebulą na części smalcu. Przełożyć zrazy do rondla, układając jeden obok drugiego. Oddzielnie ugotować boczek oraz kapustę z pokrojonymi w kostkę jabłkami. Gdy będzie miękka, podprawić zasmażką z mąki i reszty smalcu, rozprowadzoną zimnym wywarem, dodać cukier, zagotować. Na każdy zraz położyć grubą warstwę ugotowanej kapusty, następnie  plaster gotowanego boczku, śliwki, podlać wszystko wywarem z boczku. Dusić pod przykryciem do miękkości. Podawać z ziemniakami lub pyzami, kluskami śląskimi.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *