Składniki:
70 dag wołowiny bez kości (zrazowej
3 średnie cebule,
4 łyżki mąki
10 dag. smalcu
25 dag .kapusty kwaszonej,
2 jabłka
15 dag. surowego boczku
5 dag .suszonych śliwek bez pestek
0,2 1itra wywaru z gotowanego boczku
sól
cukier
pieprz
Wykonanie:
Mięso podzielić na porcje, rozbić, oprószyć mąką, solą, pieprzem i obrumienić razem z pokrojoną cebulą na części smalcu. Przełożyć zrazy do rondla, układając jeden obok drugiego. Oddzielnie ugotować boczek oraz kapustę z pokrojonymi w kostkę jabłkami. Gdy będzie miękka, podprawić zasmażką z mąki i reszty smalcu, rozprowadzoną zimnym wywarem, dodać cukier, zagotować. Na każdy zraz położyć grubą warstwę ugotowanej kapusty, następnie plaster gotowanego boczku, śliwki, podlać wszystko wywarem z boczku. Dusić pod przykryciem do miękkości. Podawać z ziemniakami lub pyzami, kluskami śląskimi.