Składniki:
30 dag wędzonego łososia
6 łodyg selera naciowego
5-6 małych cebulek
8 dojrzałych owoców awokado
4 łyżki soku z cytryny
4 łyżki kwaśnej śmietany
4 łyżki majonezu
2 łyżeczki keczupu
kilka kropli sosu tabasco
2 czubate łyżki uprażonych płatków migdałowych
sól
pieprz
Wykonanie:
Łososia pokroić w cienkie krótkie paski lub posiekać. Dymkę i seler naciowy oczyścić i drobno posiekać. Awokado umyć, przekroić na połówki, usunąć pestki, delikatnie wydrążyć łyżeczką. Miąższ natrzeć sokiem z cytryny, żeby nie ściemniał, i wymieszać z masą łososiową. Tak przygotowaną sałatką napełnić skropione cytryną miseczki awokado. Ze śmietany, majonezu i keczupu utrzeć sos, przyprawić go solą, pieprzem i sosem tabasco, po czym nałożyć na każdą porcję przystawki. Udekorować migdałami.