Składniki:
Ciasto kruche:
15 dag mąki
10 dag masła
1 jajko
sól
Składniki:
Ciasto ucierane:
20 dag mąki
12-13 dag masła
10 dag cukru
1 torebka cukru waniliowego
2 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Nadzienie:
50 dag .moreli (mogą być z puszki)
4 łyżki dżemu morelowego
2 łyżki wiórków lub płatków migdałowych
Wykonanie:
Z podanych składników szybko zagnieść kruche ciasto, owinąć w folię, schłodzić w lodówce. Morele z puszki osączyć, świeże umyć i odpestkować, odstawić. Przygotować drugie ciasto. Masło utrzeć na puszystą masę z cukrem, cukrem waniliowym i jajkami. Nadal ucierając, powoli wsypywać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dno i boki tortownicy o średnicy 26 cm. wysmarować margaryną. Wyjąć ciasto z lodówki, rozwałkować, wyłożyć na dno tortownicy. Na kruchy placek wylać ciasto ucierane. Wyrównać nożem wierzch, porozkładać połówki moreli, lekko je wciskając. Piec około godziny w temperaturze 200 C. Upieczone ciepłe ciasto delikatnie przełożyć na paterę i ostudzić. Dżem włożyć do garnuszka, postawić na małym ogniu i mieszać, aż się rozpuści, po czym posmarować nim ciasto i posypać je migdałami.