Składniki:

Ciasto kruche:

 15 dag mąki

10 dag masła

1 jajko

sól

Składniki:

Ciasto ucierane:

20 dag mąki

12-13 dag masła

10 dag cukru

1 torebka cukru waniliowego

2 jajka

1 łyżeczka proszku do pieczenia

Nadzienie:

50 dag .moreli (mogą być z puszki)

4 łyżki dżemu morelowego

2 łyżki wiórków lub płatków migdałowych

Wykonanie:

Z podanych składników szybko zagnieść kruche ciasto, owinąć w folię, schłodzić w lodówce. Morele z puszki osączyć, świeże umyć i odpestkować, odstawić. Przygotować drugie ciasto. Masło utrzeć na puszystą masę z cukrem,  cukrem waniliowym i jajkami. Nadal ucierając, powoli wsypywać  mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dno i boki tortownicy o średnicy 26 cm. wysmarować margaryną. Wyjąć ciasto z lodówki, rozwałkować, wyłożyć na dno  tortownicy. Na kruchy placek wylać ciasto ucierane. Wyrównać   nożem wierzch, porozkładać połówki moreli, lekko  je wciskając. Piec około godziny w temperaturze 200 C. Upieczone ciepłe ciasto delikatnie przełożyć na paterę i ostudzić. Dżem włożyć do garnuszka, postawić na małym ogniu i mieszać, aż się rozpuści, po czym posmarować nim ciasto i posypać je migdałami.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *