Składniki:
75 dag łopatki wieprzowej
2 czerwone papryki
3 marchewki
2 cebule
4 krążki ananasa z puszki
3 łyżki margaryny
1 szklanka bulionu z kostki
1 łyżeczka octu winnego
1/2 łyżeczki kminku
1/2 łyżeczki ostrej papryki
szczypta cynamonu
sól
pieprz
Wykonanie:
Mięso pokroić w kostkę. Rozgrzać margarynę w rondlu i obsmażyć mięso. Wsypać pokrojoną w kostkę cebulę i smażyć, ciągle mieszając. Gdy cebula uzyska złoty kolor, wlać gorący bulion, wsypać kminek, pieprz, szczyptę cynamonu, sol i dusić pod przykryciem. Marchew pokroić w cienkie plasterki, ananasa na spore kawałki, a paprykę w paski, dodać do gulaszu, gdy mięso będzie prawie miękkie. Dusić do miękkości. Podawać z kładzionymi kluseczkami lub makaronem i z ogórkami kwaszonymi.