Składniki:
80 dag filetów rybnych (z mintaja lub dorsza)
1 łyżka soku z cytryny,
1 łyżka mąki
3 łyżki oleju
10 dag .chrzanu
1 kieliszek białego wytrawnego wina
1 łyżeczka masła roślinnego
1 szklanka śmietany
1 i 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
natka pietruszki,
pieprz
sól
Wykonanie:
Filety skropić sokiem z cytryny, posypać solą i pieprzem, zostawić na pół godziny w chłodnym miejscu, po czym obtoczyć w mące i obsmażyć z obu stron na oleju. Żaroodporny półmisek wysmarować masłem, ułożyć filety, posypać grubymi wiórkami chrzanu, skropić winem i dusić pod przykryciem 20-25 minut. Śmietanę dokładnie wymieszać z imbirem, solą i pieprzem. Pod koniec duszenia zalać rybę śmietaną i zagotować. Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki. Podawać z ziemniakami z wody lub piure i surówką Np. z białej kapusty.