Składniki:

 

80 dag filetów rybnych (z mintaja lub dorsza)

1 łyżka soku z cytryny,

1 łyżka mąki

3 łyżki oleju

10 dag .chrzanu

1 kieliszek białego wytrawnego wina

1 łyżeczka masła roślinnego

1 szklanka śmietany

1 i 1/2 łyżeczki mielonego imbiru

 natka pietruszki,

pieprz

sól

Wykonanie:

 

Filety skropić sokiem z cytryny, posypać solą i pieprzem, zostawić na pół godziny w chłodnym miejscu, po czym obtoczyć w mące i obsmażyć z obu stron na oleju. Żaroodporny półmisek wysmarować  masłem, ułożyć filety, posypać grubymi wiórkami chrzanu, skropić winem i dusić pod przykryciem 20-25 minut. Śmietanę dokładnie  wymieszać z imbirem, solą i pieprzem.  Pod koniec duszenia zalać rybę śmietaną i zagotować. Przed  podaniem posypać posiekaną natką pietruszki. Podawać z ziemniakami z wody lub piure i surówką  Np. z białej kapusty.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *