Składniki:

 

80 dag mintaja (morszczuka, halibuta)

2 duże cebule czerwone

2 łyżki mąki

1 łyżka soku z cytryny

3-4 łyżki oleju

łyżka masła

1 szklanka śmietany

1 jajko

1/4 łyżeczki suszonej bazylii

1/4 łyżeczka tymianku

1/4 łyżeczka startego rozmarynu

natka pietruszki lub koperek

szczypta cukru

pieprz

sól

Wykonanie:

Filety skropić sokiem z cytryny, lekko posypać solą i zostawić na pół godziny w chłodnym miejscu. Drobno posiekane cebule zeszklić na oleju. Filety obtoczyć w mące, usmażyć na dobrze rozgrzanym oleju na złoty kolor. Żaroodporny  półmisek wysmarować masłem, wyłożyć warstwą cebuli, na niej ułożyć filety, oprószyć solą i pieprzem. Śmietanę  dokładnie rozkłócić z jajem, dodać zioła, cukier, wymieszać, zalać rybę. Wstawić do nagrzanego piekarnika na 15-20 minut. Zapieczoną rybę posypać posiekaną zieleniną. Podawać z pieczonymi ziemniakami i surówką z marchwi i selera

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *