Składniki:
80 dag mintaja (morszczuka, halibuta)
2 duże cebule czerwone
2 łyżki mąki
1 łyżka soku z cytryny
3-4 łyżki oleju
łyżka masła
1 szklanka śmietany
1 jajko
1/4 łyżeczki suszonej bazylii
1/4 łyżeczka tymianku
1/4 łyżeczka startego rozmarynu
natka pietruszki lub koperek
szczypta cukru
pieprz
sól
Wykonanie:
Filety skropić sokiem z cytryny, lekko posypać solą i zostawić na pół godziny w chłodnym miejscu. Drobno posiekane cebule zeszklić na oleju. Filety obtoczyć w mące, usmażyć na dobrze rozgrzanym oleju na złoty kolor. Żaroodporny półmisek wysmarować masłem, wyłożyć warstwą cebuli, na niej ułożyć filety, oprószyć solą i pieprzem. Śmietanę dokładnie rozkłócić z jajem, dodać zioła, cukier, wymieszać, zalać rybę. Wstawić do nagrzanego piekarnika na 15-20 minut. Zapieczoną rybę posypać posiekaną zieleniną. Podawać z pieczonymi ziemniakami i surówką z marchwi i selera