Składniki:
Ciasto:
1 czubata szklanka mąki
2 szklanki mleka
2 jajka
2 łyżki masła
Farsz:
30 dag. szpinaku (w ostateczności może byt mrożony)
25 dag ricotty
10 dag. startego parmezanu
1cebula
1-2 ząbki czosnku
1-2 łyżki masła
3 łyżki kremówki
pieprz
sól
1 szklanka sosu beszamelowego
1 szklanka arrabiata
Wykonanie:
Przyrządzić ciasto naleśnikowe. Usmażyć na maśle cienkie naleśniki. W rondlu rozgrzać masło przeznaczone do farszu,podsmażyć na nim posiekaną cebulę i czosnek, wrzucić umyty i osączony szpinak i śmietanę. Smażyć, mieszając, 2 minuty a następnie liście posiekać, wymieszać z ricottą, i połową parmezanu, doprawić solą i pieprzem. Naleśniki smarować farszem i składać w kopertę (jak krokiety) lub w chusteczkę, ułożyć w wysmarowanym masłem żaroodpornym płaskim naczyniu, polać beszamelem, pokropić sokiem pomidorowym, posypać parmezanem. Zapiekać około 25 minut w piekarniku nagrzanym do 190–200C. Do polania naleśników podać osobno gorący sos arrabbiata.