ZAPIEKANE Z FASOLĄ

Składniki:

75 dag. żeberek

1/2 szklanki fasoli perłowej

 2 cebule

2-3 łyżki keczupu

1/2 łyżki smalcu

liść laurowy

majeranek

vigora

sól

pieprz

Wykonanie:

Wypłukać żeberka i podzielić je na porcje, posypać  vigorą, pieprzem, zrumienić na mocno rozgrzanym tłuszczu. Przełożyć do rondla, podlać niewielką ilością wody i dusić  na wolnym ogniu pod przykryciem, tak długo aż będą miękkie. Namoczoną wcześniej fasolę ugotować  w świeżej, lekko posolonej wodzie z dodatkiem  liścia laurowego. Cebulę obrać, drobno pokroić, przesmażyć na pozostałym  na patelni tłuszczu  wymieszać z fasolą  i majerankiem, doprawić  do smaku. Z wystudzonych   żeberek usunąć kości, a mięso ułożyć w natłuszczonym żaroodpornym naczyniu, podlać odrobiną sosu z duszenia,   posmarować keczupem,  na wierzchu rozłożyć równą warstwą fasolę z cebulą. Przykryć folią aluminiową i zapiec. Podawać z ziemniakami piure i surówką z kiszonej  kapusty lub korniszonami.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *