Składniki:
3-4 udka kurczaka
2 strąki papryki,
25 dag. pieczarek
2 łyżki koncentratu rosołu z drobiu lub 2 kostki bulionu
2-3 łyżki przecieru pomidorowego
2-3 cebule
2 ząbki czosnku
sól
cukier
tłuszcz
Wykonanie:
Udka upiec na suchej blasze w piekarniku, po czym zdjąć z nich skórę, mięso pokroić w paseczki i ułożyć na blaszce. Na patelni podsmażyć pokrojone: cebulę, paprykę i pieczarki. Odcedzić na sicie. Koncentrat rosołu rozpuścić w dwóch szklankach wody, dodać cukier, przecier pomidorowy, czosnek. Zagotować i wymieszać z 0 warzywami. Mięso zalać sosem, wymieszać, przykryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika, żeby się zapiekło. Podawać z ryżem na sypko.