UDKA W SOSIE ŚLIWKOWYM

Składniki:

 

4 udka

2 łyżki oleju roślinnego

2 -3 ząbki czosnku

1 łyżka przyprawy warzywnej

50 dag. mrożonych węgierek (najlepiej połówek)

1łyżka cukru

1 łyżka masła

1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

50 ml .wódki

2 goździki

pieprz

sól

Wykonanie:

 

Przeciąć udka w stawie, natrzeć zmiażdżonym czosnkiem przyprawą warzywną i pieprzem. W garnku zagotować szklankę wody z łyżką cukru, w rzucić śliwki, znów  zagotować i zdjąć z ognia. Kurczaka obsmażyć na oleju, przełożyć d o rondla, a na patelnię wlać wywar ze śliwek i doprowadzić do wrzenia. Do kurczaka dodać sos z patelni, wódkę, goździki, wymieszać, przykryć i powoli dusić. Po 30 minutach dodać śliwki, masło i trzymać na ogniu jeszcze 10 minut. Przełożyć na półmisek. D o sosu wlać mąkę wymieszaną z 3 łyżkami wody i zagotować. Obłożyć mięso śliwkami i polać sosem. Podawać z kuskusem lub ryżem.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *