Składniki:
4 udka
2 łyżki oleju roślinnego
2 -3 ząbki czosnku
1 łyżka przyprawy warzywnej
50 dag. mrożonych węgierek (najlepiej połówek)
1łyżka cukru
1 łyżka masła
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
50 ml .wódki
2 goździki
pieprz
sól
Wykonanie:
Przeciąć udka w stawie, natrzeć zmiażdżonym czosnkiem przyprawą warzywną i pieprzem. W garnku zagotować szklankę wody z łyżką cukru, w rzucić śliwki, znów zagotować i zdjąć z ognia. Kurczaka obsmażyć na oleju, przełożyć d o rondla, a na patelnię wlać wywar ze śliwek i doprowadzić do wrzenia. Do kurczaka dodać sos z patelni, wódkę, goździki, wymieszać, przykryć i powoli dusić. Po 30 minutach dodać śliwki, masło i trzymać na ogniu jeszcze 10 minut. Przełożyć na półmisek. D o sosu wlać mąkę wymieszaną z 3 łyżkami wody i zagotować. Obłożyć mięso śliwkami i polać sosem. Podawać z kuskusem lub ryżem.